Autor |
Wiadomość |
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
"JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow. |
|
Zakladam ten temat na prośbę goldi,niech podzieli sie swoja wiedzą na temat gotowania szybkich ,niedrogich dań.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 23:52, 26 Maj 2007 |
|
|
|
|
Gość
|
|
|
No to zaczynamy gotowanie.
Kotleciki z kalafiora
Kalafior ugotować,rozgnieść,dodać surowe jajko,doprawić solą lub vegetą albo kucharkiem,pieprzu do smaku,dosypać troszkę bułki tartej(tyle żeby mozna było uformować kotleciki) i na patelnię z nimi.
Tak samo można zrobić z jajkam.Ugotowane rozgnieść-najlepiej tłuczkem z dziurkami do gniecenia ziemniaków albo widelcem.Doprawić,dodać surowe jajko,bułkę tartą ,uformowac placuszki i na patelnie.
Podawć do ziemniaków zamiast mięsa.Smacznego
|
|
Nie 9:33, 27 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
o!takich z kalafiora nie robilam,ale te z jajek buuu!zawsze mi sie rozlatywały na patelni i nie wiem dlaczego?Przypuszczam,ze i te z kalafiorka mogą sie tez rozlatywać :-(,poradz goldi cos na to,może ja zle proporcje daję?,a tu tez nic nie napisalas z ilu jajek i ile bułki tartej?dopisz mniej więćej żeby mi sie nie rozpadaly te kotleciki.
|
|
Nie 14:26, 27 Maj 2007 |
|
|
Aqua
Administrator
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 206 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie Płeć: |
|
|
|
Golduś ja tez kiedyś robiłam te kotleciki z jajek i hi się rozlatywały.
A tak w ogóle, to proponuję pisać przepisy dokładniej, ja tez cos może uszczyknę i wyróbuję tylko muszę mieć wytłumaczone łopatologicznie hi
Mój niezawodny sprawdzony przepis na biszkopta
(nie ma mozliwości zeby nie wyszedł) wykładam gorący prosto z piekarnika i nie ma prawa klapnąć Oto on:
6 jajek
1 szklanka cukru (taka z Arcoroku)
1 szklanka mąki (mąkę mozna też obliczyć tak: wielkosc jajka i tyle mąki na jedno jajko, czyli ok 1 dużej łyzki)
1 łyżka (duza) octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka - oddzielić białka do miski, żółtka dać do półlitrowego kubka. Ubić na sztywno białka dodać cukier i dobrze zmiksować. Do żółtek w kubeczku dodać łyżkę octu i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i dodać do białek lekko zmiksować i dodać mąkę. Wymieszać wszystko delikatnie i na blachę. Piec w 180' C ok 30-40 min Biszkopt jest dobry jak boki odchodzą
SMACZNEGO!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 18:12, 27 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
No nie wiem po czamu Wam się rozlatywały bo mnie zawsze wychodzą okiej Może za mało bułki dawałyście,ja to robie zawsze "pi razy drzwi"i zawsze mi wychodzą.
|
|
Nie 21:16, 27 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
A teraz przepis na cosik z podrobów,sprawdzony i chociaz ja nie lubie żołądków-robię to dla męża-to nie powiem dobre to jest.
Potrawka z żoładków
0.5 kg żołądków drobiowych
40 dkg pieczarek
3 pomidory bez skórki(zimowa porą kupuję 1 puszkę takich najtańszych)
2 duze cebule
przyprawa jarzynowa
pieprz
olej
łyżkę koncentratu pomidorowego
Żoładki umyć,włożyć do garnka,wlać 1 i 0,5 l wody,wsypać przyprawe jarzynową(vegetę lub kucharka).Ugotować zołądki,po czym wyjąć z wywaru,pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,opłukać,pokroić w paski,udusić na łyżce oleju.W 0,5 szklanki wywaru z żoładków udusić pokrojoną w plastry cebulę.Dodać do cebuli pokrojone pomidory.Wszystkie składniki połaczyć,doprawić pieprzem,dodać koncentrat.Podawać na ryżu.
|
|
Nie 21:29, 27 Maj 2007 |
|
|
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
|
|
To ja pisalam,ze mi sie rozlatywały,ale nie wiem czemu wyszło mi ,ze ja "gość" jestem ,to sorki za to,moze nie bylam zalogowana,Biszkopt zawsze mi wychodzi,ale kruche ciacho?Aqua-ty robisz najlepsze-takie pulchniutkie,ze sie rozpływa w buzi :-),buuuu,jestem na diecie!!!
Teraz jade na "chłodnikach"-pycha!i jak chłodzą,może macie przepisy na letnie dania takie jak chłodniki/np.na jogurtach/z warzyw i owocow?To sie b.szybko robi.
Znalazlam jeden przepis w gazecie o cos takiego mi chodzi:
CHŁODNIK MALINOWY Z GRZANKAMI
130G malin,pół małego banana,50 ml soku z pomarańczy,2 łyżki jogurtu naturalnego ,1 łyżeczka cukru pudru/lub 2 słodziki/,kromka pieczywa tostowego.
Maliny opłukać,kilka odłożyć do dekoracji. Pozostale zmiksować z bananem.Jogurt i sok pomarańczowy oraz słodzik/cukier/,wymieszać i zmiksować z musem owocowym.Wstawic do lodowki na 2 godziny.Tost pokroić w kostkę i zrumienić.Zupę udekorować grzankami i listkami mięty oraz malinami.
SALATKA" PYCHOTKA"
Kilka liści sałaty,10-15g żóltego sera z ziolami,pół kalarepki,sól,sok z cytryny.
Sałate umyć,porwać na kawalki.Truskawki pokroić na cząstki,ser w kostkę/lub zetrzeć/,obraną kalarepę pokroic w słupki.Skladniki wymieszać,lekko posolić i skropić sokiem z cytryny,schłodzić.
KOTLETY Z GROCHU
200g grochu,po 100g ugotowanych ziemniaków i kielbasy,1 jajko,150g tartej bułki,50g cebuli,tłuszcz do smażenia,sól,pieprz i natka.
Ugotowany groch przetrzec przez sito.Ziemniaki i kielbasę plus przyrumieniona cebulę zemleć,dodać jajko,sól,pieprz i tyle tartej bułki,aby masa dala się formowac.Wymieszać,robić owalne kotlety,obtoczyć w bułce,smażyć na rumiano.Podawac na gorąco z surówką z kwaszonej kapusty.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 21:56, 27 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
CHŁODNIK POMIDOROWY
2 szklanki soku pomidorowego
2 szklanki kefiru,jogurtu lub młodego zsiadłego mleka
zielony ogórek
2 jaja na twardo
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
cukier,pieprz,sól
Sok pomidorowy wymieszac, najlepiej w mikserze,z kefirem lub jogurtem.Posypać zieleniną.Doprawić solą,pieprzem i cukrem,dodać pokrojone w plasterki jaja oraz pokrojony w zapałkę ogórek.Odstawić na kwadrans do lodówki.Latem można chłodnik podawać z kostkami lodu.
|
|
Wto 12:39, 29 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
PLACEK Z OWOCAMI
Składniki :
25 dkg masła
25 dkg cukru
4 jajka
125 ml maślanki
25 dkg czarnych jagód (niekoniecznie)
¾ torebki proszku do pieczenia
puszka ( 850 ml ) brzoskwiń
40 dkg mąki
mąka i tłuszcz do przygotowania blachy
Przyrządzenie :
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem . Następnie , nie przerywając ucierania , wbijać po jednym jajku ( kiedy masa stanie się już jednolita , wbijać kolejne jajko ) . Wymieszać z maślanką . Dodać mąkę i proszek do pieczenia , wymieszać . Blachę wysmarować tłuszczem , oprószyć mąką lub bułką tartą . Na blasze rozsmarować ciasto . Osączyć brzoskwinie , ułożyć na cieście . Całość posypać jagodami . Blachę wstawić do piekarnika 200 stopni cencjusza . Piec ok. 40 minut .
|
|
Wto 12:57, 29 Maj 2007 |
|
|
Gość
|
|
|
Jogurt cytrusowy pyszny dla walczących o linię :
Składniki i ich ilość: 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania: Należy zmiksować jogurt i miód. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i grejpfruta. Pokroić 1 pomarańczę w drobną kostkę i wrzucić do jogurtu. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Opis ogólny: Źródło białka, witaminy C. Idealna alternatywa dla sztucznych jogurtów w czasie odchudzania. Niskokaloryczna, sycąca, orzeźwiająca przekąska. Polecam, można dodać inne ulubione owocki.
|
|
Wto 13:01, 29 Maj 2007 |
|
|
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
|
|
G O F R Y f r a n c u s k i e
1/2kg mąki,szklanka mleka,2,5 dkg świezych drożdży,1/2 kostki masła,2-3 łyżki cukru pudru,1,5 torebki cukru waniliowego,2 jajka,odrobina soli.
Wymieszac mąkę sól i cukier waniliowy,na środek wlać drożdże ,rozrobione w niewielkiej ilosci cipłego mleka.Dodać ubite z cukrem jaja i masło stopione z mlekiem.Dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Formowac w małe kulki,wkładac do maszynki gofrowej i smażyć.Podawac z cukrem,konfiturami,owocami lub bita smietaną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 10:57, 30 Maj 2007 |
|
|
witchpati
Vip
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 112 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WROCŁAW |
|
|
|
A my mamy swoje ulubione danie które tylko mąz potrafi zrobic bo mnie nie wychodzi. Krokiety z parówką i serem Robimy normalne nalesniki.Potrzebne sa parówki cieńkie i serek żółty (najlepiejgouda)jajko i bułka tarta Parówki kroimy wzdłuż a serek na paski o grubości pół centymetra.Na srodku nalesnika kładziemy parówke i pare pasków sera.Zwijamy w krokieta ,moczymy w rozbełtanym jajku ,obtaczamy w bułce tartej i smazymy. Mój synek potrafi wtrąbic takie cztery.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 13:10, 31 Maj 2007 |
|
|
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
|
|
Chyba cos podobnego jadlam u sąsiadki kiedys -dzieci za tym przepadaja i nie tylko dzieci. Dzieki za przepis-napewno zrobie cos takiego.
OWSIANE CIASTKA Z ZRODZYNKAMI/lub bakaliami/
150g masla,1/3szklanki cukru,cukier waniliowy/lub zapach/,160g platkow owsianych,jajko,sztypta proszku do pieczenia,50g rodzynek/bakalii/,tluszcz do wysmarowania blachy.
Platki owsiane podprazyc na suchej patelni,pokruszyc wałkiem na stolnicy.Masło rozpuścic w rondelku.Dodac cukier i cukier waniliowy/zapach/.Trzymac na ogniu az wszystko sie połączy.Odstawic.Dołożyc platki,jajko,proszek do pieczenia,rodzynki opłukane i odsączone.Wymieszać.Formowac ciasteczka,ukladac wprost na wysmarowana tłuszczem /wyłozona papierem do pieczenia/blachę.Wstawic do piekarnika ,rozgrzanego do 180 stopni C.Piec 20-25 minut.
Do ciasteczek mozna dodac wiorki kokosowe/pół na pół z platkami owsianymi/lub orzechy włoskie,grubo posiekane.Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pudelku,metalowym lub plastikowym.Będą długo świeże.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 15:15, 31 Maj 2007 |
|
|
Młoda
Maszyna do pisania
Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 61 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolanka |
|
|
|
SALATKA Z FETĄ
Skladniki:250g sera feta,300g pomidorkow koktajlowych,1 ogórek,2-3 dymki,1 duży pęczek bazylii,sok z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,sól i pieprz.
Przygotowanie:Do miski włożyć pokrojone w kostkę -fetę,połowki pomidrkow,pokrojony na plasterki ogórek oraz pokrojona na talarki ,oczyszczoną dymkę.Listki bazylii oderwać z gałązek,posypać salatkę.Skropić sokiem cytrynowym,wymieszanym z oliwą,roztartym z solą czosnkiem i pieprzem.Lekko wymieszać i od razu podawać,aby bazylia nie zwiędła.
/zamiast bazylii mozna dodac innna zieleninę wg.uznania/
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 9:07, 06 Cze 2007 |
|
|
witchpati
Vip
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 112 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WROCŁAW |
|
|
|
CIACHO BEZ TŁUSZCZU
4JAJKA ,SZKLANKA MĄKI ,SZKLANKA CUKRU ,CUKIER WANILIOWY LUB OLEJEK , 3 ŁADNE JABŁKA , SZCZYPTA SOLI
Z białek ubic piane ,dodac sól .Żółtka ,make ,cukier i olejek (cukier waniliowy) wymieszac.Pokrojone jabłka ułozyc w tortownicy ,wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką ,na to wylac ciasto. Piec ok. 30-35min. w temp. 200 stopni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 18:38, 06 Cze 2007 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|