Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Napoje owocowe są pełne pestycydów

 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Napoje owocowe są pełne pestycydów
Autor Wiadomość
Reska
Vip
Vip



Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 51 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

Post Napoje owocowe są pełne pestycydów
Napoje owocowe są pełne pestycydów

autor: Anna Przybyll; źródło: Polska Rozmaitości; 2008-12-19

Okazuje się, że sok owocowy z kartonu, oprócz witamin, zawiera też groźne dla zdrowia pestycydy. Duże dawki tych substancji w organizmie mężczyzn wywołują bezpłodność, a u kobiet przyspieszają rozwój nowotworów.

Zespół pod kierownictwem Antonia Moliny-Diaza i Amadea Frenandeza-Alby z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego przeprowadził testy wykrywające obecność 102 rodzajów pestycydów w stu próbkach napojów z piętnastu krajów. Najwyższy poziom chemikaliów eksperci wykryli w próbkach pochodzących z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Ku zaskoczeniu naukowców najniższy wskaźnik pestycydów zawierały napoje amerykańskie i rosyjskie.

Wyniki zostały opublikowane 15 grudnia w amerykańskim dwutygodniku "Analytical Chemistry". Pestycydy to substancje stosowane do zwalczania szkodników roślin uprawnych, a także do likwidowania niepożądanych drobnoustrojów w mieszkaniach, biurach i szpitalach. Niestety, mają one także właściwości rakotwórcze i zaburzają prawidłowe wydzielanie hormonów oraz enzymów w ludzkim organizmie.

Odwrotnie niż w Indiach, gdzie tamtejsze służby sanitarne wykryły pestycydy w wodzie używanej do produkcji soków, w przypadku krajów zbadanych przez Amerykanów problem leżał w niewłaściwym przetwarzaniu owoców. Naukowcy podejrzewają, że toksyczne substancje przedostają się ze skórki owoców do napojów w chwili wyciskania. Polska próbka pochodząca z Krakowa, od jednego z największych krajowych producentów napojów, wypadła znacznie lepiej niż soki z Austrii, Szwajcarii i Portugalii. Jednak mniej pestycydów zawierały napoje owocowe pochodzące ze Słowacji, Węgier oraz z Rosji.

Eksperci alarmują, że w żadnym kraju, który analizowali, nie istnieją przepisy regulujące dozwolony poziom pestycydów w sokach i napojach owocowych. Naukowców niepokoi fakt, że na szkodliwe działanie tych chemikaliów najbardziej narażone są dzieci i młodzież. A to właśnie najmłodsi konsumenci wypijają najwięcej owocowych napojów bezalkoholowych.

Dyrektywy Komisji Europejskiej regulują maksymalną zawartość pestycydów w wodzie mineralnej , w sokach warzywnych oraz sokach owocowych, ale tylko tych świeżo wyciskanych. Tymczasem w USA i Wielkiej Brytanii rocznie spożywa się cztery razy więcej napojów bezalkoholowych niż wody.
"Trzeba podjąć kroki zmierzające do usunięcia pestycydów z napojów poprzez modyfikację procesu produkcji" - apelują autorzy badań.

Dorośli lubiący wypić do obiadu lamkę wina też powinni mieć się na baczności. W ub. miesiącu szwedzka organizacja Zrzeszenie Ochrony przetestowała 40 rodzajów win z Francji, Austrii, Niemiec, Włoch, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Australii i Chile, w tym sześć pochodzących z upraw ekologicznych. W 34 butelkach Szwedzi znaleźli ślady co najmniej czterech pestycydów, przy czym trzy butelki pochodziły z upraw naturalnych.

Wysoki poziom pestycydów w kolejnej grupie produktów niepokoi tym bardziej, że chemikalia odpowiadają za bezpłodność i spadek gęstości nasienia u mężczyzn. Tak wynika z badań francuskich i argentyńskich ekspertów z 2001 roku, a ostatnio - z raportu naukowców z Colorado State University. Wykazali oni, że od 1940 roku, kiedy na masową skalę zaczęto stosować chemikalia, zawartość plemników w 1 cm sześciennym męskiego nasienia spadała każdego roku średnio o 1,15 proc.

Według wcześniejszego raportu organizacji CHEM Trust samce wszystkich gatunków zwierząt, których matki były narażone na działanie pestycydów, mają mniejsze genitalia niż reszta populacji. Problem dotyczy głównie ryb, aligatorów, ropuch i orłów.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 12:27, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin