Autor |
Wiadomość |
Reska
Vip
Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 346 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 51 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć: |
|
Napoje owocowe są pełne pestycydów |
|
Napoje owocowe są pełne pestycydów
autor: Anna Przybyll; źródło: Polska Rozmaitości; 2008-12-19
Okazuje się, że sok owocowy z kartonu, oprócz witamin, zawiera też groźne dla zdrowia pestycydy. Duże dawki tych substancji w organizmie mężczyzn wywołują bezpłodność, a u kobiet przyspieszają rozwój nowotworów.
Zespół pod kierownictwem Antonia Moliny-Diaza i Amadea Frenandeza-Alby z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego przeprowadził testy wykrywające obecność 102 rodzajów pestycydów w stu próbkach napojów z piętnastu krajów. Najwyższy poziom chemikaliów eksperci wykryli w próbkach pochodzących z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Ku zaskoczeniu naukowców najniższy wskaźnik pestycydów zawierały napoje amerykańskie i rosyjskie.
Wyniki zostały opublikowane 15 grudnia w amerykańskim dwutygodniku "Analytical Chemistry". Pestycydy to substancje stosowane do zwalczania szkodników roślin uprawnych, a także do likwidowania niepożądanych drobnoustrojów w mieszkaniach, biurach i szpitalach. Niestety, mają one także właściwości rakotwórcze i zaburzają prawidłowe wydzielanie hormonów oraz enzymów w ludzkim organizmie.
Odwrotnie niż w Indiach, gdzie tamtejsze służby sanitarne wykryły pestycydy w wodzie używanej do produkcji soków, w przypadku krajów zbadanych przez Amerykanów problem leżał w niewłaściwym przetwarzaniu owoców. Naukowcy podejrzewają, że toksyczne substancje przedostają się ze skórki owoców do napojów w chwili wyciskania. Polska próbka pochodząca z Krakowa, od jednego z największych krajowych producentów napojów, wypadła znacznie lepiej niż soki z Austrii, Szwajcarii i Portugalii. Jednak mniej pestycydów zawierały napoje owocowe pochodzące ze Słowacji, Węgier oraz z Rosji.
Eksperci alarmują, że w żadnym kraju, który analizowali, nie istnieją przepisy regulujące dozwolony poziom pestycydów w sokach i napojach owocowych. Naukowców niepokoi fakt, że na szkodliwe działanie tych chemikaliów najbardziej narażone są dzieci i młodzież. A to właśnie najmłodsi konsumenci wypijają najwięcej owocowych napojów bezalkoholowych.
Dyrektywy Komisji Europejskiej regulują maksymalną zawartość pestycydów w wodzie mineralnej , w sokach warzywnych oraz sokach owocowych, ale tylko tych świeżo wyciskanych. Tymczasem w USA i Wielkiej Brytanii rocznie spożywa się cztery razy więcej napojów bezalkoholowych niż wody.
"Trzeba podjąć kroki zmierzające do usunięcia pestycydów z napojów poprzez modyfikację procesu produkcji" - apelują autorzy badań.
Dorośli lubiący wypić do obiadu lamkę wina też powinni mieć się na baczności. W ub. miesiącu szwedzka organizacja Zrzeszenie Ochrony przetestowała 40 rodzajów win z Francji, Austrii, Niemiec, Włoch, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Australii i Chile, w tym sześć pochodzących z upraw ekologicznych. W 34 butelkach Szwedzi znaleźli ślady co najmniej czterech pestycydów, przy czym trzy butelki pochodziły z upraw naturalnych.
Wysoki poziom pestycydów w kolejnej grupie produktów niepokoi tym bardziej, że chemikalia odpowiadają za bezpłodność i spadek gęstości nasienia u mężczyzn. Tak wynika z badań francuskich i argentyńskich ekspertów z 2001 roku, a ostatnio - z raportu naukowców z Colorado State University. Wykazali oni, że od 1940 roku, kiedy na masową skalę zaczęto stosować chemikalia, zawartość plemników w 1 cm sześciennym męskiego nasienia spadała każdego roku średnio o 1,15 proc.
Według wcześniejszego raportu organizacji CHEM Trust samce wszystkich gatunków zwierząt, których matki były narażone na działanie pestycydów, mają mniejsze genitalia niż reszta populacji. Problem dotyczy głównie ryb, aligatorów, ropuch i orłów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 12:27, 23 Gru 2008 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|