Autor |
Wiadomość |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
Smaczne salatki i zdrowe surówki :-) |
|
Sałatka z warzyw marynowanych / porcja ok.130 kcal., cena 1,40zł. /
SKLADN:
Ogórek,młoda cukinia bez pestek,pęczek dymki ze szczypiorkiem,pęczek rzodkiewek,2 kolorowe papryki/mogą być marynowane/, młoda marchewka,cytryna lub limonka.
DODATKI:
4 łyżki oliwy,2-3 ząbki czosnku,2 łyżki octu jabłkowego,4-5cm.kawałek świeżego imbiru, łyżeczka cukru ,mielony pieprz cytrynowy,sól .
WYKONANIE:
Warzywa umyć, dokładnie oczyścić . Ogórek pokroić w grubsza kostkę. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Rzodkiewki i cukinie pokroić na plasterki. Oczyszczona z pestek paprykę oraz obrana marchewkę , pokroić w paski. Przygotowane warzywa włożyć do szklanego naczynia. Posypać solą i grubo mielonym pieprzem cytrynowym.Cytrynę umyć, osuszyć, zetrzeć ze skorki,wycisnąć sok, odrzucając pestki.Imbir obrać opłukać, zetrzeć na drobnej tarce.Na marynatę wymieszać sok i skórkę cytrynową z oliwą, octem jabłkowym oraz startym imbirem.Doprawić rozgniecionym czosnkiem i cukrem /trzcinowym/.Warzywa polac marynatą, wymieszać i ostawić pod przykryciem do lodówki na 20 min.
SALATKA "PYCHOTKA"swojej roboty
SKLADN:
1/2 słoiczka selera konserwowego/200g/,może być świeży seler starty na tarce.1/3 malego opakowania jogurtu naturalnego,1 łyżka rodzynek,sól, pieprz.
WYKON:
Seler pokroić,wymieszć z jogurtem,dodać rodzynki i doprawić .
SKŁADN:
2 opak. makaronów cieniutkich / z zupek chińskich lub rosołowych i innych-błyskawicznych /,puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej,cały filet z kurczaka-duszony lub smażone z pieczarkami i 1 cebulą /porą/- porę/ nie wiele/, można podsmażyć razem z pieczarkami i cebulą, papryka czerwona ,marynowana-1 cala, oliwki czarne/pokrojone/-parę sztuk,1-2 ogórki konserwowe np.swojej roboty z carry, majonez"WINIARY"-wg.uznania,zielona świeża pietruszka, pieprz i sól do smaku. / Ja dodaje jeszcze seler marynowany w słoiczku- ilość, wg.uznania / .
WYKON:
Filet z kurczaka pokroić , podsmażyć /lub poddusić/ na tłuszczu z pieczarkami, cebulą i porą. Kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzić i połączyć wszystkie składniki, dodając majonez i przyprawy. Posypać zieleniną i wymieszać .Przed podaniem włożyć do lodówki na 15 minut.
SAŁATKA "MISZMASZ" / 201 CAL. /
SKLADN:
2 ziemniaki, 100g fasolki szparagowej,50g groszku zielonego,50g serka bialego, 1 jajko,2 anchois,1/2 ogórka kwaszonego,oliwa,sól.
WYKON:
Ugotowane w skorce ziemniaki,obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę wyszypułkowac i ugotować , pokroić na drobne kawałki.Połączyć z ziemniakami dodać, ugotow.groszek, ser, anchois, ugotowane jajko, wymieszać. Doprawić i udekorować ogórkiem kwaszonym.
SALATKA " KRESOWA "
SKLADN:
1kg ziemniaków, 15 dkg grzybów konserwowych , 20dkg białej kapusty, 3 kiszone ogórki, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego / ja robię z obierek z jabłek- w szkl.słoiku, zalewam przegot.wodą i ciut posypuje cukrem,niech tak postoi i fermentuje,potem przecedzam i gotowe/, lub sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, pieprz i sól .
WYKON:
Sparzoną białą kapustę/ lub surowa/ pokroić w paski, cebule w ćwiartki a ogórki , grzyby i ziemniaki ugot.w mundurkach i obrane ze skóry pokroić w kostkę. Wymieszać,posypać cukrem,skropić cytryną,olejem- mile widziana zielenina- np. natka pietruszki.
SUROWKA Z SELEROW
SKLADN:
1 duży seler, 2 jabłka , 2 łyżki orzechów włoskich,sól, cukier,sok z cytryny/ limonki/, 3/4 szkl.śmietany lub jogurtu ,zielenina.
WYKON:
Obrany seler zetrzec na grubej tarce i od razu skropić cytryną by nie ściemniał. Dodać utarte jabłka i orzechy.Wlać śmietanę lub jogurt i doprawić solą, cukrem,kwaskiem lub sokiem z cytryny.
SUROWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
SKLADN:
1 główka czerwonej kapusty, 1-2 cebule, 1-2 jabłka,sok z cytryny.Cukier, pieprz , oliwa z oliwek.
WYKON:
Posiekaną i posolona kapustę wygnieść w misce aż puści soki.Jabłka utrzeć i drobno posiekać cebulę.Sok z kapusty odlac i wymieszać składniki.Doprawić cukrem,sola i sokiem z cytryny,polać oliwa z oliwek.Na Sląsku jadłam modrą kapustę ze skwarkami ,trzeba ja wtedy dusić-pyszna!
SUROWKA Z BIALEK KAPUSTY I RODZYNEK
SKLADN:
3/4 szklanki drobno posiekanej kapusty białej, 2 łyżeczki rodzynek, 1/2 opakow.małego jogurtu naturalnego,ewentualnie/ ananas/. Lub taka wersja- czosnek do sosu jogurtowego-wtedy do b.kapusty można dodać koperek+ sos z jogurtu i czosnku+ pieprz,sól do smaku,sok z cytrynki,cukier i porę- jak kto woli .
WYKON:
Kapustę poszatkowac na drobne kawałki,dodać rodzynki i jogurt i doprawić.
Druga wersja- b.kapustę poszatkować ,dodać pokrojona na drobno porę / nie wiele, taki kawałek ok.2-3 cm./ Dodać sól, pieprz, koperek i sos z jogurtu , czosnku, soli, jesli dodajemy sok z cytryny ,przełamać to odrobina cukru.
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Śro 1:03, 09 Sty 2008, w całości zmieniany 11 razy
|
|
Pon 18:25, 07 Sty 2008 |
|
 |
|
 |
Imdris
Vip

Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań |
|
|
|
Ojoooj... dzięki Przyda się taka obszerna "mini książeczka kucharska" . Ja od siebie mogę dodać jedynie:
SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Składniki:
duży pomidor, ogórek zielony, sałata (można, ale nie zawsze dodaję), ser typu feta (im bardziej tłusty, tym zazwyczaj mniej słony), oliwa z oliwek, można dodać jeszcze trochę czerwonej papryki, ale ja to robię bardziej ze względu na kolorki niż smak . Jeśli sałatka jest kolorowa, to nie tylko podniebienie się cieszy, ale też i oczy .
Wykonanie:
Pomidor, ogórek, paprykę i ser pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać. Ser najlepiej kroić jak jest schłodzony, w przeciwnym razie może okazać się zbyt miękki. Do takiej mieszanki dorzucić porwaną sałatę i oliwę z oliwek. Do smaku można dodać pieprzu, oregano, albo bazylii, wedle uznania. Kiedyś muszę wypróbować wersję bez sera, za to z tuńczykiem z puszki, opowiem jakie wrażenia 
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Wto 19:16, 08 Sty 2008 |
|
 |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
|
|
Jutro zorbie tą pyszną,zamiast obiadu :-), napisze z pamięci, tylko z pora trzeba ostrożnie, bo jak jej za dużo to piecze w gardełko. /1 raz jadłam ja na chrzcinach u bratanicy męża,potem robiliśmy co tydzień,aż nam zbrzydła ;-))) /. Jak zostanie ryżu,będzie na 2 dzień do obiadu .
SAŁATKA PRZEKŁADANA:
Składniki :
Ugotowany ryż biały-1/2 kg, 1 mała pora, 4,ogotow.na twardo jajka, pokrojona w kostkę kiełbasa albo szynka lub podsmażony filet z kurczaka-tyle, by wystarczyło na przełożenie 3 warstw, duży ogórek zielony, lub 2 kiszone albo konserwowe, papryka czerwona /konserwowa lub świeża /. Keczup-łagodny /KOTLIN/, majonez "Winiary".
Można ją komponować wg.uznania z pieczarkami/smażonymi,marynowanymi,selerem marynowanym?Próbujcie :-)))
WYKON:
W dużej salaterce do sałatek układamy warstwami:
Warstwę ryżu, na to ogórki, kiełbasa, papryka,jajka, pora i smarujemy majonezem, potem 2 gą warstwę tak samo i smarujemy keczupem i 3 warstwę również tak samo albo wg.uznania jak wolicie/ można składniki mieszać / W ostatniej warstwie- keczup może być w środku a na wierzchu znowu po warstwie z jajkami i porą posmarować na koniec majonezem, posypać zieleniną- drobno posiekaną natką pietruszki.
WYGLĄDA KOLOROWO A JESZCZE LEPIEJ SMAKUJE, po schłodzeniu w lodówce ok.1 godziny,wtedy dobrze się kroi i wykłada, głęboką dużą łyżką.SMACZNEGO 
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Śro 1:02, 09 Sty 2008 |
|
 |
Imdris
Vip

Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań |
|
|
|
Mam wszystko, poza porem... I przy okazji dzięki temu przepisowi znalazłam sposób, co zrobić z resztą kurczaka, żeby sie nie zmarnował i żeby nie obrzydzić sobie do reszty kaszy . Ale majonez mam Kielecki. W Poznaniu go nie można dostać, wożę ze Śląska. Ale warto, bo bardzo dobry . Przy nim inne smakują prawie jak śmietana, ten jest wyjątkowo solidnie doprawiony 
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 1:39, 09 Sty 2008 |
|
 |
Reska
Vip

Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 346 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 51 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć:  |
|
|
|
Dziewczęta, ja do sałatek stosuję majonez bezcholesterolowy. On jest w takich małych słoiczkach, jak koncent pomidorowy z "Pudliszek". Nie we wszystkich sklepach. Ponieważ ja mam hipercholesterolemię, do końca życia muszę brac tabletki na obniżenie poziomu cholesterolu, więc wiele smakołyków nie jadam, ale ten majonez sprawił, że wcinam z nim sałątki, nieraz jajeczko. I są pyszne. Jesli któras z Was ma ochotę, to spróbujcie, polecam, jest naprawdę smaczny i dużo zdrowszy, szczególnie na serce i naczynia. Imdris jest szczupła i młodziutka, więc może jeszcze nie czas na taki dietetyczny dodatek, ale Tobie Beatko byłby wskazany
Dorzucę Mój przepis na fajna, zdrową sałatkę z indyka (lub kurczaka) z kiełkami
Przygotowanie: 40 minut.
Składniki: 100 g piersi z indyka - 100 g kiełków fasoli mung lub innych - 100 g marchewki - pół pęczka dymki - 2 łyżki sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pół łyżeczki imbiru - łyżeczka miodu - ząbek czosnku - sól, pieprz.
Wartość kaloryczna: 300 kcal.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, a dymkę w skośne kawałki. Dodajemy do nich połamane kiełki. Całość zalewamy sosem sojowym i sokiem z cytryny, wymieszajmy i odstawmy. Miękso trzeba pokroić w paski, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanej oliwie, potem zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy posiekany czosnek, imbir, dodajemy miód oraz 2 łyżki wody. Zagotujmy i przyprawmy do smaku. Sosem z patelni zalewamy kiełki z marchewką i dymką, dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
Kiełki polecam wszytskim szczupłym , nie mogącym nabrać ciałka, bo zawierają bardzo dużo białka. Jesli nie ma czasu na robienie sałatek, można je jeść prosto ze słoiczka czy puszki prosto na chlebek i jest pyszna kanapka ... szyneczka, serek. pomidorek i na to kiełki 
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 1:57, 10 Sty 2008 |
|
 |
Imdris
Vip

Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań |
|
|
|
Ano, maleństwo jestem, ale wiem, że to nie do końca ma wpływ na poziom cholesterolu . To znaczy, nadwaga jest oczywiście czynnikiem ryzyka (przekonała się o tym moja mama), ale to nie znaczy, że osobom chudym to nie grozi (o tym znowu tata się przekonał). Więc najlepiej jest po prostu co jakiś czas badać ten poziom, nawet przy okazji innych badań krwi "za jednym ukłuciem". Ostatnio badałam chyba ze 2 lata temu, był przy dolnej granicy. W tym roku też zbadam - jak oboje rodzice mają, to też nie mogę czuć się do końca bezpiecznie . Ale majonezu sobie nie odmawiam, lubię min smarować nawet chlebek z wędliną, czy pomidorkiem, o jajkach juz nie wspominając .
Dzięki za kolejny przepis . Moim zdaniem takie sałatki "mięsne" są bardzo dobre dla takich osób jak ja - dużo mięsa jeść i już nie móc na nie patrzeć . Tak np na kolacje do chlebka z masełkiem... W wersji cholesterolowców do chlebka z margaryną obniżającą poziom, albo w ogóle do chrupkiego pieczywa, też ok . Kurcze, tak was czytam i do mnie dochodzi, że trzeba się szybko uczyć gotować, bo w tyle jestem ;P
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 3:17, 10 Sty 2008 |
|
 |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
|
|
Cyt.Asar " ale Tobie Beatko byłby wskazany Smile "
Oj! tak , ja teraz puchnę w oczach,najbardziej nogi :-( , "serydoterapia "to coś okropnego,każda dieta przy tym wysiada.Już tak ładnie waga mi spadała i znowu idzie w gorę :-(((.Myślałam,że to koniec kłucia w kolana, a tu domięśniowo mi podali i wziewne chyba też?Dziękuje za przepis - dobre rady zawsze wskazane, ja już od dawna nie smaruje pieczywa niczym i nie słodzę - tak mi zostało po diecie 1000cal., problem to te słodkości!!!
Imdris jak masz chęci do gotowania to już jest SUPER! ŻYCZĘ , MIłEGO, UDANEGO EKSPERYMENTOWANIA W KUCHNI 
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Czw 14:02, 10 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Czw 14:01, 10 Sty 2008 |
|
 |
Imdris
Vip

Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań |
|
|
|
Ta sałatka nie ma nazwy, bo... wrzuciłam do miski co pod ręką i wyszło dobre, to się podzielę
SKŁADNIKI:
pół kapusty pekińskiej
3 pomidory
2 małe cebule albo 1 duża
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
grzybki marynowane
oliwa z oliwek albo olej
WYKONANIE: Nie jest skomplikowane, wystarczy wszystko, co się da drobno posiekać i wymieszać z zawartością obu puszek . Ja układałam warstwami, bo połowa szła do chłopaka (i przyszłej teściowej), to chciałam, żeby się jakoś prezentowało . Przyznam się, że wkroiłam do tego jeszcze jajko, ale to już był lekki przesyt moim zdaniem 
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 0:19, 06 Lut 2008 |
|
 |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
KOLOROWA SALATKA Z ANCHOIS |
|
Przepis na około 6 porcji /1 porcja-165kcal./
Dostarczasz kwasów omega-3 i 6
* 20 dag filetów z dorsza lub innej białej morskiej ryby * puszka anchois * 3 jaja na twardo * 3 średnie pomidory * po strąku zielonej i czerwonej papryki * średnia cebula * 10 zielonych oliwek bez pestek * łyżka posiekanej natki pietruszki .
NA SOS: * po łyżce oliwy z oliwek i czerwonego octu winnego * łyżka soku z cytryny * ząbek czosnku * po łyżce ziaren kolendry i kminku .
Rybę ugotuj na parze. Podziel na kawałki. Jaja obierz, posiekaj . Paprykę i pomidory umyj , oczyść z gniazd nasiennych,pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Oliwki przekrój na pół. Anchois osącz, posiekaj. Składniki wymieszaj, dodając natkę. Ząbek czosnku obierz i zmiażdż. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kolendrę i kminek, smaż 2 minuty. Dodaj czosnek, smaż minutę, mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z cytryny i ocet winny, połącz. Polej sosem składniki sałatki, zamieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sałatka GYROS z pysznym sosem
Składniki:
- 60 dkg.łopatki wieprzowej
- 1 kapusta pekińska
- 2 cebule czerwone
- 5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
- ketchup pikantny
- majonez
SOS:
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki koperku
- 3 -4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Jak przyrządzić:
Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebule pokrojoną w kosteczki, 5 ogórków konserwowych również pokrojone w kosteczkę, odsączoną kukurydze, kukurydzę polać ketchupem, następnie odcedzoną i opłukana fasolę, warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Śro 13:18, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Pią 21:25, 23 Sty 2009 |
|
 |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
ZDROWE SALATKI :))) |
|
Sałatka grecka
* 2 pomidory
* ogórek
* 15 dag fety
* strąk czerwonej papryki
* słoiczek czarnych oliwek
* 1/3 szklanki oliwy
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki octu winnego
* łyżeczka ziół: estragonu, tymianku i bazylii
* sól
* pieprz
Pomidory sparz, obierz ze skóry, potnij na ćwiartki. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w cienkie paski. Ogórek potnij w dość grube półplasterki, a ser - w kostkę. Czosnek obierz i przepuść przez maszynkę. Oliwę rozetrzyj z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj z octem winnym. Wszystkie składniki sałatki ułóż z salaterce, połącz z sosem, posyp mieszanką ziół.
Wiosenna sałatka
* pęczek rzodkiewek
* pęczek szczypiorku
* 2 jajka na twardo
* ok. 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
* łyżka majonezu , może być bez cholesterolowy-taki jaki poleca Asar
* łyżeczka startego chrzanu
* łyżeczka koperku
* 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, melisa, ogórecznik, trybula)
* duża szczypta curry
* sól
* pieprz
Rzodkiewki opłukać, odciąć ogonki. Pokroić w kostkę lub paseczki. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Białka jajek posiekać. Wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Żółtka utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Sałatkę polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Podawać do pasztetu, zimnych mięs, a także jajek na twardo.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pon 13:44, 11 Maj 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Pon 13:19, 11 Maj 2009 |
|
 |
Beacina
MODERATOR

Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:  |
|
|
|
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
Składniki:
* wędzony kurczak (dwa udka)
* ananas
* kukurydza
* jajka (4-6)
* orzechy włoskie
* w zależności od upodobań można rodzynki
* majonez Winiary, /dla tych na dietce-bez cholesterolu! /, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy, doprawiając na końcu solą i pieprzem.
Można udekorować zieleniną. Podawać z pieczywem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 13:47, 11 Maj 2009 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|