Autor |
Wiadomość |
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
WALENTYNKOWE WYPIEKI |
|
*~~TRUSKAWKOWE SERCE~~*
składniki /na 8 porcji /:
Truskawki,czekolada i smietana tworzą niebiańską kombinację.Ten przepyszny deser, może być wspaniałą niespodzianką po romantycznej kolacji dla dwojga. SMACZNEGO!
Ciasto - 3 jajka,75g cukru pudru,75g mąki, 1 łyżka kakao, 40g masła .
Nadzienie - 150 ml śmietanki kremówki, 225g świeżych truskawek, 5 łyżek dżemu truskawkowego.
PRZYGOTOWANIE
Podgrzej piekarnik do temp.180 stop.C.Natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.Jeżeli nie masz formy w kształcie serca, możesz wykorzystać okrągłą, o średnicy ok.20cm.
Do żaroodpornego naczynia wbij jajka i wsyp cukier. Postaw je na rondelku z wodą,gotującą się na wolnym ogniu i ubijaj do momentu, w którym trzepaczka po podniesieniu będzie zostawiać na powierzchni masy podłużny ślad.Wtedy zdejmij ją z ognia,dodaj mąkę, kakao oraz roztopione masło i wymieszaj,po czym wlej masę do formy.
Piecz przez 20 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie sucha. Przestudź serce, a następnie wyłóż je do góry dnem na metalową kratkę i posotaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli forma była okrągła, przytnij ciasto na kształt serca.
Ubij śmietankę i pokrój na plasterki oczyszczone truskawki. Przetnij ciasto,poziomo na 2 części. Jedną z nich posmaruj dżemem, wyłóż połową ubitej śmietanki i połową owoców, a potem przykryj 2 częścią ciasta.
Rosmaruj na wierzchu pozostałą część śmietany i poukładaj truskawki. Udekoruj ciasto listkami mięty.
Ciasto toffi
Składniki:
400 g krakersów
4 żółtka
3/4 szkl maki
1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i 1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%
250 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru waniliowego
1 l śmietany kremówki
1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
50 g gorzkiej czekolady
Jak przyrządzić:
Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa b
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Śro 12:31, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Czw 12:26, 05 Lut 2009 |
|
|
|
|
Beacina
MODERATOR
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: |
|
|
|
Sernik złota rosa
Składniki:
ciasto:
1 margaryna
0,25 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szkl. mąki
Ser:
1 kg sera
3 łyżki mąki ziemniaczane
3 żółtka
2 jajka
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju
Jak przyrządzić:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blache. Na uformowane już ciasto wylać masę serową, która powstała ze zmiksowania wszystkich składników na ser. Piec wszystko ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po tym czasie trzeba wyłożyć na sernik ubite białka ze szklanką cukru, które pozostały od żółtek i zapiec jeszcze ciasto,by białka simę ścięły.
Pianka na biszkopcie
Składniki:
2 jajka
- 3 dag masła
- 6 dag cukru
- 5 dag mąki
- 4-5 łyżek marmolady
- 750 ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
- brzoskwinia
- 1 galaretka pomarańczowa 2 jajka
Spód można też wykonać z biszkoptów lub herbatników petit beurre.
Jak przyrządzić:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Połączyć z przesianą mąką i pianą z białek. Ciasto przelać do formy, upiec na rumiano w 190?C, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Galaretkę rozmieszać w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Z brzoskwini usunąć skórkę i pestkę, przetrzeć przez sito. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Brzoskwinię połączyć z 1/4 żelatyny, a potem z 1/4 bitej śmietany. Wymieszać resztę śmietany i żelatyny. Ciasto posmarować marmoladą, wyłożyć białą śmietanę, zastudzić. Przykryć brzoskwiniową, zastudzić, zalać galaretką, zastudzić.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Śro 13:27, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Śro 12:41, 11 Lut 2009 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|